In de bosrijke omgeving van de gemeente Eersel kunnen voorbijgangers zich verwonderen over de stapels boomstammen langs de weg, zoals te zien is aan de Nedermolen in Steensel. Maar wat is de reden achter deze aanblik?
De boomstammen langs de weg zijn het resultaat van een zorgvuldig bosbeheerplan in de gemeente Eersel. Gemeenteambtenaren leggen uit dat de bomen zijn geveld voor houtoogstdoeleinden, als onderdeel van een vijfjarig cyclus, met deze keer de focus op de regio rond Steensel en Duizel voor de periode 2024/2025.
Het exacte aantal gekapte bomen is lastig vast te stellen, maar de actie dient voornamelijk ter bevordering van bosverjonging. Door ruimte te creëren voor nieuwe boomsoorten krijgen zij de kans om te gedijen, wat essentieel is om de gezondheid van de bossen te waarborgen. Bomen met een geschatte levensverwachting van minder dan vijf jaar zijn ook niet gespaard gebleven.
De gekapte boomstammen zijn zorgvuldig langs de weg geplaatst in afwachting van transport. Een lokale houtzagerij heeft de stammen opgekocht, waarbij de opbrengst wordt geïnvesteerd in het onderhoud en behoud van de bossen. Gemeente Eersel benadrukt dat zij zich inzetten voor duurzaam bosbeheer door het planten van nieuwe bomen, gemiddeld één of twee per gekapte boom, met een focus op inheemse boomsoorten.
Langs sommige bospaden bij de Nedermolen zijn sporen van banden zichtbaar, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het transporteren van de boomstammen. De gemeente verzekert dat deze paden spoedig zullen worden hersteld, al wordt dit enigszins vertraagd door de winterse waterverzadiging. Het behoud van de natuurlijke omgeving staat hoog in het vaandel.