Deze week werd het eerste regenboogbankje - symbool voor respect, acceptatie en tolerantie - geplaatst in de gemeente Eersel. In de loop van 2025 volgen er nog vier andere regenboogbankjes op prominente plekken in de overige kernen.
Op de hoek van het Carquefouplein, tegenover de kerk, staat een kleurrijk bankje te pronken. In Duizel bij dorpshuis De Smis kunnen inwoners er sinds kort ook op plaatsnemen. Woensdag werd het eerste bankje officieel in gebruik genomen door wethouders Kraaijeveld en Beex, onder toeziend oog van verschillende belanghebbenden.
Na een unaniem aangenomen motie van PvdA-GroenLinks ging de gemeente Eersel aan de slag om de regenboogbankjes te realiseren. De betonnen bank, bekleed met een mozaïek in regenboogkleuren, is afkomstig van Social Sofa in Oisterwijk. Dit initiatief draagt bij aan de strijd tegen sociale verkilling en benadrukt inclusie en diversiteit.
De gemeente wil benadrukken dat iedereen in Eersel zichzelf in vrijheid en veiligheid moet kunnen zijn. Inclusie betekent dat iedereen mag meedoen en erbij hoort, ongeacht achtergrond of identiteit. Het regenboogsymbool zichtbaar maken in de openbare ruimte draagt bij aan het laten voelen van acceptatie en begrip.
Vertegenwoordiger Maas benadrukt het belang dat individuen uit de LHBTI+-gemeenschap zich gezien en geaccepteerd voelen. Het regenboogbankje symboliseert deze acceptatie en verbindt de gemeenschap.
De plaatsing van dit regenboogbankje toont een stap in de richting van een samenhorige en respectvolle gemeenschap in Eersel.