Stap in de tijdmachine en dompel jezelf onder in de bloeiende periode van de Kempen tijdens de middeleeuwen. Vanaf vrijdag 4 april opent het Kempenmuseum in Eersel haar deuren voor de betoverende tentoonstelling 'Sporen uit de Middeleeuwen in de Kempen'.
Ontdek de fascinerende overblijfselen van oude kerken, eeuwenoude geldkisten en intrigerende restanten van boomstamputten. Deze waardevolle vondsten, daterend uit de tweede helft van de middeleeuwen tussen 1000 en 1500 na Christus, werpen een uniek licht op het verleden.
Conservator van het Kempenmuseum, Shannen van Akkeren, en erfgoeddeskundige Toon Schellens onthullen het geheim achter de welvaart van de Kempen. Handelsroutes, abdijen en de lucratieve schapenwolhandel speelden een cruciale rol in de bloeiperiode. Schellens benadrukt het belang van deze periode: 'De glorie van de Kempen verdient meer erkenning, tot op de dag van vandaag.'
Het duo wijst op de onderwaardering van de Kempen in de geschiedenis, mede beïnvloed door de dominantie van Holland en de Randstad in historische verhalen. Van Akkeren benadrukt de complexiteit van de regio en de uitdagingen in het reconstrueren van een accuraat beeld.
Ontdek de opmerkelijke geschiedenis van Eersel, Steensel en Duizel, met hun eeuwenoude vrijheidsstatus, erfgoed en oorsprong. De tentoonstelling biedt een unieke kans om het verleden tot leven te brengen en de regio's in kaart te brengen zoals ze duizend, zevenhonderd en achthonderd jaar geleden waren.
De expositie richt zich op de kernthema's van rechtspraak, handel en de invloed van de kerk. Bewonder middeleeuwse artefacten uit verschillende Kempengemeenten tot en met 28 september. Van Akkeren deelt enthousiast: 'We verwachten zelfs een bronzen klok van honderdvijftig kilo van heemkundekring de Mierden!'
Laat je betoveren door het verleden en neem deel aan de fietstocht op 12 april, geleid door Toon Schellens, langs het erfgoed van Eersel. Voor degenen die niet kunnen deelnemen, biedt de lezing over de Gouden Eeuw van Brabant en de Kempen een uniek inzicht. Mis dit historische avontuur niet!